VALORACIÓ DE LA WQ i COMENTARI RESPECTE A PER QUÈ ÉS IMPORTANT SABER AVALUAR i CATALOGAR RECURSOS:
INTRODUCCIÓ
La creació de la WQ ha suposat un repte per a mi, igualment, la valoració del material online dedicat al foment de la Interculturalitat, tot i això, ara mateix sé que un entorn webquest és molt útil i també propici per a crear activitats pedagògiques, les quals tenen en comú que basen el seu motor de cerca d'informació a Internet.
Una WQ és també un entorn en el qual en un primer moment pot ser dificultós elaborar les tasques tal i com t'imagines o com t'agradaria, però després de treballar-hi una mica, és senzill. Per altra banda, un entorn d'aquest tipus és una bona eina per a poder treballar els aspectes interculturals, per una banda perquè es pot plantejar fàcilment un treball d’aquest tipus pels alumnes, però també perquè gran dosi del treball WQ es basa en un treball cooperatiu entre les persones que la creen.
Una WQ serveix per a moltes coses, entre elles, penso que cal destacar això:
- És un espai de REFLEXIÓ, RESUM i d’INTERCANVI
- Serveix per a conèixer altres punts de vista
- En definitiva: la WQ ha tingut un paper actiu, ha possibilitat un treball col.laboratiu i adaptatiu i ha permès un construir un aprenentatge SIGNIFICATIU, fruit d’un procés CONSTRUCTIU; COL•LABORATIU, INTENCIONAL i totalment CONTEXTUALITZAT.
De fet, el més complicat no és buscar la idea sinó dissenyar unes activitats que permetin assolir uns certs objectius plantejats en un inici. El més important és que motivi a l’alumnat i que els doni ales mitjançant una transferència d’autonomia i de llibertat per a desenvolupar la feina, i un entorn WQ ho proporciona.
Es pot constatar que, tant en la WQ que juntament amb el grup he elaborat com també en la que he analitzat, es treballa el concepte d'interacció, és a dir, es vol aconseguir una interacció entre determinats alumnes, cosa que s'adiu a la definició d'Interculturalitat en tant que es coneix com una relació entre cultures, i al mateix temps això implica interacció.
Un altre concepte Intercultural que penso que s'ha treballat mitjançant la WQ és que no s'ha d’eliminar el nostre judici crític, però sí que s'ha de deixar en un primer moment en dubte o suspens fins que no coneixem els trets de les altres cultures que estem treballant. Del que es tractaria, doncs, és d'intentar moderar el nostre egocentrisme i etnocentrisme cap a una visió més general i holística de les cultures i de les diferents maneres d'entendre el món que hi ha al nostre país avui en dia. La realitat no és només com nosaltres la veiem i la interpretem, sinó que és molt més rica i complexa, aquesta és una de les premisses que volíem que els alumnes captessin després d'elaborar la tasca de la WQ, és a dir, la revista Intercultural i també la WQ sobre el Sant Jordi (l’analitzada i avaluada).
Així doncs, el concepte clau, proposa relacionar-se amb altres cultures, fugint de prejudicis etnocèntrics. També promou una visió crítica de les cultures, fins i tot la nostra, i de les relacions socio - econòmiques i polítiques.
Es vol arribar a la idea que l’Interculturalisme, doncs, es caracteritza per mantenir un projecte social i polític que entronca amb la idea de pluralisme cultural i els valors democràtics d’igualtat i llibertat; i per tant és una concepció teòrica i pràctica per a la gestió de la diversitat, però també un instrument per a la intervenció sociopolítica i educativa, i una opció ètica i ideològica.
VALORACIÓ
A la PAC 3 s’ha analitzat i també avaluat un recurs en línia, concretament una WQ que es troba a la següent adreça: http://www.xtec.es/~msilvest/wqsj/avaluacio.htm.
El recurs es troba recollit en una subcarpeta dins la web de la Comunitat Catalana de Webquests, en una base de dades. També s'hi pot accedir a través d'un buscador ordinari com és el Google, per exemple. El material es basa en activitats dirigides pel professor però amb un alt grau d’autonomia per part dels alumnes als quals va destinat. En principi es vol incidir en la sensibilitat i la capacitat crítica dels destinataris, amb l'objectiu d'ajudar-los a superar estereotips i prejudicis.
Penso que aquesta WQ fomenta l’aprenentatge significatiu, el respecte i la convivència, el coneixement de l'altre, el respecte per la diversitat de creences i de pensaments, la pau, la igualtat de gènere, la importància de la comunicació entre les persones, l’ètica i moralitat, la importància de la reflexió i de l'esforç per a aconseguir una fita, la cooperació, el treball grupal, la importància de la cultura i les formes de vida, el respecte i l'interès per les cultures que conviuen amb la nostra, entre d’altres. Al mòdul de l’assignatura, concretament a l’apartat 2 de l’”Educació Intercultural” (Interculturalitat i educació. Diversitat cultural i educació Web, pàg 1) hi podem trobar la diferenciació entre l’educació intercultural i altres models educatius, quelcom molt interessant i de gran ajut per a poder valorar el material online que estem comentant. Així dons, també els conceptes d’assimilació, aculturació, el paradigma de l’homogeneïtzació o el del pluralisme, la interculturalització... juntament amb les informacions del mòdul dedicat a les polítiques educatives en diferents àmbits, m’ha donat una visió prou objectiva per a analitzar el material.
Per altra banda i fent ja un petit anàlisi més centrat en el potencial educatiu del material, trobo que sí efectivament en té però es podria millorar si es fes algunes petites modificacions, com ara si s'ampliés amb diferents llegendes, i fins i tot es relacionessin entre sí (per exemple, llegendes de Catalunya i d'altres d'arreu del món); milloraria també la WQ si s'inclogués una guia didàctica pels mestres o professors per tal que tinguin unes indicacions per a dur-la a terme: indicacions per a presentar el tema als alumnes, per a començar, per a poder avaluar, etc. Si en aquesta guia didàctica hi hagués també tots els Objectius, els Continguts, i les Competències que es treballen, crec que seria molt més complerta; a més a més, a l'apartat de Tasques, es descriuen les activitats que els alumnes han de fer, però de manera molt i molt breu, trobo a faltar i estaria interessant incloure uns patrons més detallats. Per exemple diu: "Fes una descripció de la teva princesa, posa on viu, com és..." I s'acaba aquí l'enunciat del que han de fer. Jo hi inclouria una petita fitxa en format Word perquè obrissin mitjançant un enllaç i on hi hagués una seqüència del que han de fer primer, el que han d'explicar al primer paràgraf - com ara una descripció psíquica o física...
Aquests han estat uns petits apunts del que trobo que es podria millorar per a donar la idea que no s’ha escollit ni triat aquest material web en línia perquè em pensés que era un material impecable i perfecte, sinó que s’ha triat perquè és una de les moltes WQ que he visitat i m’ha semblat que té un nivell mitjà, és a dir, que la majoria de WQ i d’altres materials online que es poden trobar a Internet tenen les mateixes característiques (amb avantatges i també amb algun petit inconvenient). Parteixo, doncs, de la idea que no hi ha un material perfecte i que s’adapti a tots els alumnes, sinó que hi ha materials bons, dolents i normalets, que amb l’ajut del mestre i amb la seva dedicació per a adaptar-los a les necessitats de tots i cadascun dels nens i nenes, esdevenen positius i són promotors d’un aprenentatge significatiu i útil de llarga durada.
A part de tot això, crec que hi ha certes limitacions i alguns aspectes dignes de millora: dificultats relacionades amb el fet de resumir, de buscar informació a la xarxa i saber-la seleccionar. Penso que aquest pot ser un problema si no hi ha una guia per part del mestre que està supervisant la tasca, si aquesta guia existeix, segurament no hi haurà cap entrebanc. Un altre problema a tenir en compte és el nivell que tenen o no els alumnes envers les noves tecnologies, en concret en l'elaboració de Power Points i ús del canó, en l'inseriment de músiques, etc. Això es podria subsanar si els alumnes tenen uns mínims coneixements previs, que a l'edat que la inclouríem (tal i com hem comentat a l'apartat anterior) ja segurament tenen. Podria ser també que alguns alumnes es perdessin quan busquen o quan visiten tots els enllaços que hi ha proposats. Una limitació podria ser que la WQ tracta només d'una sola llegenda, cosa que vol dir que si un grup d'alumnes (una classe, per exemple) la duu a terme, seria una mica repetitiu que en el mateix centre es tornés a fer.
En general, però, i com s’ha comentat en uns paràgrafs anteriors, crec que és un recurs interessant i que es pot aprofitar, tant des del punt més psicopedagògic com des del punt de vista més educatiu, que en certa manera s’interrelacionen i tenen (o haurien de tenir) un objectiu comú: el de proveir als alumnes d’eines interessants i motivadores perquè puguin arribar a fer aprenentatges reals.
Cert és que durant la realització de la PAC3, he descobert molts recursos pedagògics per a treballar la INTERCULTURALITAT.
Penso que és interessant el fet de saber valorar i discrimiar els pros i els contres d’una WQ ja que a la xarxa hi podem trobar espais on hi ha errors en els enllaços, n’hi ha que proposen exemples i recursos que no serveixen o no s’adaptaven al grup d’alumnes que nosaltres tenim, etc. Per aquesta raó és bàsic que un psicopedagog analitzi amb esperit crític els recursos per tal de treure’n el màxim rendiment i per tal de donar el millor material als alumnes (tot tenint en compte les seves necessitats personals i individuals, i també del grup en general).
Finalment és interessant esmentar que hi ha una relació molt clara entre els objectius de les diferents PACs que hem estat elaborant al llarg del semestre, ja que totes es complementen entre sí. En la primera de la PACs es va analitzar, es va debatre... a partir d’un cas que reflectia un conflicte intercultural; quan ja ens vam haver endinsat en la temàtica, es va proposar l’elaboració d’un material formatiu en format WQ, el qual fomenta un aprenentatge significatiu per tal de donar solució a aquest conflicte (aquest és l’objectiu de la segona de les PACs), i finalment en la tercera, es tracta d’avaluar, criticar i proposar idees de millora d’ un material online. Paral•lelament a tot això, s’ha anat començant la creació d’un Blog personal sobre l’assignatura, on s’ha anat comentant les feines i tasques que teníem encomanades i ha servit com a primer pas en un camí llarg de reflexió i d’intercanvi d’opinions i de punts de vista amb molts companys de l’aula i d’altres aules. I el més important, ni la creació del Blog ni tampoc la creació i la valoració de les WQ és un treball que s’hagi començat i enllestit, ni molt menys, tot just he iniciat el que podria ser una nova forma de treballar i d’interactuar amb els meus alumnes.
ANNEX:
INFORMACIÓ APORTADA AL BLOG PERSONAL SOBRE LA WQ QUE HE CREAT JUNTAMENT AMB EL MEU GRUP:
Adreça de la webquest que, juntament amb el meu grup, he elaborat:
http://phpwebquest.org/catala/webquest/soporte_horizontal_w.php?id_actividad=4977&id_pagina=1
Unes informacions importants sobre la WQ:
Área recomanada: Àrea de ciències socials.
Nivell: Alumnes de segon cicle d’ ESO.
Ø Continguts:
A través de les activitats proposades a la nostra webquest volem prioritzar el treball en equip entre els alumnes i la reflexió conjunta sobre aspectes relacionats amb la immigració, per vèncer actituds etnocentristes a l’aula. Per mitjà de la recollida d’informació, del diàleg i de l’intercanvi d’opinions i experiències es pretén que tots els membres arribin a un consens sobre quina informació inclouran en el treball final i com relacionaran el trajecte recorregut amb l’intercanvi intracultural. Tota aquesta investigació i treball de reflexió es plasmarà en el treball final, que és l’elaboració d’una revista.
Temporització de l´activitat:
Aproximadament un mes.
Objectius que es pretenen assolir
Objectius en relació a l’institut:
1. Donar informació sobre les cultures dels països de procedència dels alumnes nouvinguts que serà de molta utilitat per enriquir les relacions interpersonals, l’ambient estudiantil i els coneixements culturals de l’escola.
2. Posar de manifest a l’escola les diverses situacions que viuen els alumnes nouvinguts d’una manera real (a través del testimoni directe).
3. Posar a l’escola en contacte amb tradicions, històries, receptes d’arreu del món.
4. Obrir una finestra a les noves tecnologies mitjançant la pàgina Web.
Objectius en relació als alumnes:
1. Establir lligams, relacions, punts en comú i diferències entre la cultura catalana i les de les persones nouvingudes.
2. Conèixer la situació política i social dels països d’origen dels alumnes nouvinguts.
3. Sensibilitzar i establir empatia amb les sensacions d’arribada a un país nou, escola nova, entorn nou...
4. Ser capaços d’identificar, en relació amb el punt anterior, les necessitats i expectatives d’aquestes persones i relacionar-ho amb el que es troben.
5. Gaudir de la experiència d’intercanvi cultural i de recerca per una revista.
6. Promoure la solidaritat i la tolerància a les aules, mitjançant un millor coneixement de "l’ altre".
7. Valorar el patrimoni cultural de les diferents ètnies.
8. Assolir hàbits i actituds de respecte.
9. Seguir en contacte amb les noves tecnologies i descobrir noves maneres de treballar.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada